6 Şubat 2024 TARİHİNDE GERÇEKLEŞEN BASIN TOPLANTISI
TÜRKİYE DIŞ TİCARETİNDE CARİ AÇIK NASIL KAPANIR?
Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı dün Gayrettepe Dedeman Otel’de Türkiye Dış Ticaretinde Cari Açık Nasıl Kapanır konulu bir basın toplantısı düzenledi.
Toplantıya, Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Başkanı Prof.Dr.Güven Önal, Yönetim Kurulu Üyeleri Prof.Dr.Remzi Karagüzel, Ali Türkoğlu, İbrahim Halil Kırşan ve Dündar Ergunalp konuşmacı olarak katıldı.
Çok sayıda basın mensubunun takip ettiği toplantıda konuşan Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Başkanı Prof.Dr. Güven Önal, "Anadolu bir kıtanın doğal zenginliklerini taşımaktadır, onlarca medeniyetin Anadolu topraklarından gelip geçmesi bu özelliğin bir sonucudur" dedi ve rahmetli Süleyman Demirel'in “Zengin kaynakların fakir bekçisi olmayalım” cümlesini tekrarladı. Türkiye'nin 2022 yılında başta altın, alüminyum, bakır, demir-çelik, kurşun-çinko, kömür ve ham petrol olmak üzere yaklaşık 98 milyar dolarlık ithalat yaptığını, bu rakamın cari açığa eş değer olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin doğal kaynaklarının bugünkü rayiç değerinin 3,5 trilyon dolar olarak hesaplandığını ve bu kaynakları harekete geçirmemiz gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin 20 milyar ton linyit kömürü rezervi olduğunu ve bu kömürlerin 30 trilyon metreküp doğalgaz içerdiğini, kömürden doğalgaz ve petrol üretilerek, Türkiye'nin bu konudaki ithalatlarının azaltılabileceğini söyledi. İthal edilen diğer ham ve yarı mamul maddelerin Türkiye'de üretilebileceğini, bunun için Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı'nın ilgililere sunulmak üzere stratejik bir çalışma yaptığını açıkladı.
Toplantıda konuşan Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Üyelerinden İbrahim Halil Kırsan, iklim değişikliği ile yeşil enerji dönüşümünde madenlerin önemi konusuna değindi. Dündar Ergunalp ise ülkelerin ekonomisinde kritik minerallerin önemi konusunu açıkladı. Prof.Dr.Remzi Karagüzel 6 Şubat depremlerinde bölgede yaptığı çalışmalardan bahsetti ve depreme dayanıklı bina yapımında madenlerin önemini vurguladı. Ayrıca madencilik eğitiminde yapılması gereken reformlardan bahsetti.